Hoe bereid je je huis voor op een fotoreportage? | 7 aandachtspunten & een checklist!

Hoe bereid je je huis voor op een fotoreportage? 7 aandachtspunten!

Je kent ze vast wel, de foto’s op Funda waar nog een vaatdoekje op het aanrecht ligt, een kliko in de voortuin staat of kinderspeelgoed op elke foto aanwezig is.

Nu heb je weloverwogen de keuze gemaakt om je eigen huis te verkopen en is dat waarschijnlijk de laatste manier hoe jij je huis wilt presenteren. Voor iedere stijl is iets te zeggen natuurlijk en je kunt bewust een andere manier van presenteren kiezen, maar in dit geval ga ik ervan uit dat je graag je huis mooi en uitnodigend wilt laten zien aan een potentiële koper.

We hebben een afspraak gemaakt om je woning te fotograferen en misschien ook om te filmen. Maar hoe bereid je je hier nou op voor? Ik geef je graag tips die er voor zorgen dat wij jouw woning zo aantrekkelijk en aansprekend mogelijk kunnen fotograferen en filmen.

Onderaan de pagina vind je ook de interactieve checklist, zodat je zeker weet dat je alles hebt gehad.

En ja, waarschijnlijk is je huis nog nooit zo leeg en opgeruimd geweest 😉

Schoonmaken

Laten we beginnen met een open deur, maar alles begint met een grondige schoonmaakbeurt. Een glimmend aanrecht, geen tandpasta resten in de wasbak en een goede ronde met de stofzuiger. En vergeet ook bijvoorbeeld je douchewand niet als je kans hebt. Ook stof op de kasten of haren van je huisdier op een stoel zijn ware afknappers. Ik krijg ook vaak de vraag of de ramen gelapt moeten worden. Uiteraard zijn schone ramen altijd prettig, dus haal zeker eventuele grote vlekken of viezigheid eraf, maar maak je niet teveel zorgen, omdat we door de gebruikte foto techniek de kleine druppels of vlekjes niet gaan zien.

Opruimen

In iedere woning is er meer dan voldoende op te ruimen. Als je huis wordt gepresenteerd voor de verkoop is het belangrijk dat de potentiële kopers zich er zelf kunnen zien wonen. Uiteindelijk ben ik een groot voorstander van minder spullen, dus minder is altijd beter. Men heeft dan de kans om het in gedachten al in te richten en die eerste bezichtiging al te plannen. Twijfel je of je iets moet opruimen dan kun je het beter wel doen. Het is altijd makkelijker om iets terug te zetten als het voor de shoot nodig is.

Denk bij het opruimen ook bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

  • Geen jassen aan de kapstok
  • Zo min mogelijk kabels en draden zichtbaar
  • Geen shampoo en douche flessen zichtbaar.

Huisdieren

Ik heb het net al even kort benoemd, maar meer dan de helft van huishoudens in Nederland hebben huisdieren, van honden tot hamsters, of exotischer, van slangen tot wandelende takken. Hoe leuk ook, mensen willen niet graag zien dat er in hun toekomstige woning een dier heeft gewoond.

Dus laat de hond even logeren of de kat lekker buiten lopen en verplaats het hamster of konijnenhok even. Ook is het voor de fotoreportage handig als de huisdieren niet aanwezig zijn.

 

Schilderijen / Familiefoto’s

Bijna iedereen heeft thuis wel schilderijen, foto’s of litho’s aan de muur. Fantastisch voor de presentatie van je huis, maar we moeten uitkijken met de persoonlijke familiefoto’s. Ook hier geldt weer dat we je huis neutraal willen presenteren. Je wilt je huis verkopen, niet laten zien dat jij er woont. Dus adviseer ik altijd om hele persoonlijke foto’s even weg te zetten of leggen. Mocht je dat echt niet willen, dan kan ik de foto’s achteraf altijd ‘blurren’ of weghalen.

Tuin

De tuin, of het nou de voor of achtertuin is, willen we ook graag zo voordelig mogelijk presenteren. Het weer hebben we niet in de hand, maar wel hoe deze eruit ziet. Het is natuurlijk afhankelijk van het seizoen, maar een gemaaid gazon, aangeveegd terras, kliko’s uit het zicht en we komen al een heel eind. Als het weer het toelaat is het altijd mooier om om de tuinset(s) netjes te dekken en de kussens in de stoelen te plaatsen. En bij twijfel kun je dus inderdaad beter de spullen opruimen.

Mocht je een oprit hebben of parkeerplaatsen voor de deur, hou deze dan vrij en zet voor de shoot de auto’s even weg. Of vraag de buren of ze dat ook willen doen.

Slaapkamers

We hebben natuurlijk niet allemaal een huis zoals in de nieuwste editie van VT Wonen, maar dat betekent niet dat we daar geen inspiratie uit kunnen halen. Dus kies voor de fotoreportage niet het geel-paarse dekbed overtrek met rode stippen en roze pailletten, maar pak deze keer de witte (in ieder geval neutrale) uit de kast.

Accessoires

Ja, ik ben een voorstander van minder spullen, maar accessoires brengen sfeer in huis. Hiermee bedoel ik niet je vakantiesouvenirs, maar bijvoorbeeld mooie vazen, kaarsen, kussens, lampen enz. Iedereen heeft wel items die we hiervoor kunnen gebruiken.  Ook als je niet de lokale woonwinkel thuis hebt staan. Ben je daar toch niet helemaal tevreden mee kunnen we altijd een stylist inzetten. Dit kun je via je makelaar of mij regelen.

Je kunt ook denken aan een verse bos bloemen, een volle fruitschaal en nieuwe frisse handdoeken in de badkamer. Ook weer die neutrale, niet die paars-groen gestreepte.

Uiteindelijk, als je hele huis verkoopklaar is, je hebt er alles aan gedaan, zijn er toch vaak nog dingen die we aan willen passen. Dit doen we tijdens de shoot altijd in overleg.

Dan rest mij, als fotograaf, niet anders dan de beste foto’s van je huis te maken, voor de best mogelijke presentatie op de markt.

Heb je nog vragen dan kun je via onderstaande knoppen direct contact met mij of je makelaar.

 

Contact

1
Hallo. Waarmee kan ik je helpen? Stel je vraag rechtstreeks via Whatsapp. Mailen of bellen kan natuurlijk ook via de 'Contact' pagina.